Skip to content

Duurzaamheid

Met minder dan 6 jaar te gaan om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in 2030 te halen, is er nog veel te doen. Hierin nemen we onze verantwoordelijkheid en richten ons op vijf pijlers.

Sustainable Development Goal nr. 13 gaat over actie's om klimaatverandering en haar impact te bestrijden.

Lees verder op de site van SDG Nederland

Klimaatbewust

Onze 2030-klimaatdoelstelling (near-term target) is getoetst en goedgekeurd door SBTi.

Klimaatneutraal

Onze bedrijfsvoering was altijd al klimaatbewust en nu is onze ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal te produceren. Zónder externe compensatie, mét optimale warmte terugwinning en gebruik van duurzame energiebronnen.

Sustainable Development Goal 3 gaat over gezondheid en bewuste leefstijl.

Lees verder op de site van SDG Nederland

Gezondere leefstijl

Suiker-, vet- & vezelinname

We zijn ons ervan bewust dat we geen fruit verkopen. Te hoge suiker- en verzadigd vetinname veroorzaakt obesitas en hart- en vaatziekten. We nemen onze verantwoordelijkheid door gezondere alternatieven te bieden met minder toegevoegde geraffineerde suiker, minder verzadigd vet, meer vezels en portiecontrole tijdens genietmomenten.

We zorgen ervoor dat onze collega’s kunnen werken in een fijne, veilige en gezonde bakkerijomgeving.

Van klimaatbewust naar klimaatneutraal

Het is onze ambitie om in 2030 volledig CO2 neutraal te produceren. Zónder externe compensatie, mét optimale warmte terugwinning en gebruik van duurzame energiebronnen.

Sustainable Development Goal 12 gaat over duurzame consumptie-, en productiepatronen.

Lees verder op de site van SDG Nederland

Minder verspilling

Wist je dat we appelschillen van onze appeltaarten gebruiken om jam van te maken? Deze jam verwerken we weer in andere producten.

Minder verspilling

Voedselproductie vraagt veel van onze aarde. We zijn dan ook zuinig op onze eetbare grondstoffen en eindproducten. Voedselverspilling willen we voorkomen en continu verminderen. Daarna zetten we restanten om, in opnieuw bruikbare grondstoffen.

Tenslotte komt het uiteindelijke productafval zonder vlees in diervoeding. Afval mét vlees gaat naar de biovergisting. Zo zetten we alle grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in.

Sustainable Development Goal 12 gaat over duurzame consumptie-, en productiepatronen.

Lees verder op de site van SDG Nederland

Slimmer
verpakken

Reduce, Reuse, Recycle

Onze lekkere producten verdienen een veilige, beschermende verpakking om verspilling te voorkomen. Toch willen we het gebruik van papier en plastic verminderen. Dat wát we gebruiken moet 100% recyclebaar zijn én zo veel mogelijk van gerecycled materiaal gemaakt.

Sustainable Development Goal 8 gaat onder andere over duurzame economische groei.

Lees meer op de site van SDG Nederland

Eerlijke,
korte keten

We gebruiken scharreleieren in onze producten.

Eerlijk

Wij staan voor een eerlijke beloning van boeren (voor suiker, graan en boter), het stoppen van ontbossing (voor palmolie) en diervriendelijk produceren.

Lokaal

We kopen grondstoffen zoveel mogelijk binnen Nederland en Europa, als dat kan. Dit bevordert de ketentransparantie en leverbetrouwbaarheid. Bovendien minimaliseren we zo transportafstanden.

Investering in nieuwe vriestorens
Door te investeren in drie nieuwe vriestorens in Spakenburg en Hoogeveen blijft de kwaliteit van onze heerlijke appeltaarten nu nóg beter bewaard. Deze torens hebben een gesloten koelsysteem. Dat bespaart ons uiteindelijk 6300 ton CO2eq per jaar en draagt daardoor bij aan onze duurzaamheidsdoelstelling. Deze besparing is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 330 huishoudens. Een win-win situatie!
Zonnepanelen
Op het dak van ons Vrieshuis in Spakenburg liggen maar liefst 519 zonnepanelen. Per jaar leveren de panelen voldoende energie op voor zo'n 55 huishoudens. (omgerekend) Hiermee koelen we onze producten.
Gasreductie
Hoofdkantoor en diepvriesmagazijn Spakenburg
Op het hoofdkantoor verwarmen wij de kantoren door terugwinning van restwarmte uit het vriesproces van het diepvriesmagazijn. Daardoor gebruiken we hier géén gas meer.

Gasreductie Productielocatie Spakenburg
Samen met AMF Den Boer verbeterden we het energieverbruik van de appeltaartoven. Het resultaat: 25% minder gasverbruik om hetzelfde lekkere appeltaartje te bakken.

Hergebruik restwarmte
Daarnaast onderzoeken we hoe we restwarmte uit de vriezers van onze productielocatie in Spakenburg kunnen inzetten om het schoonmaakwater te verwarmen en hoe we het gebruik van onze gasovens kunnen optimaliseren.

Gasreductie Productielocatie Hoogeveen
In Hoogeveen verbruiken we vooral nog gas voor de frituuroven. Ondanks een hoger aandeel frituurproducten in Hoogeveen, hebben we het gasverbruik toch met 1,5% gereduceerd, door de frituuroven te vervangen.
Vorige slide
Volgende slide
Plant-based frikandelbroodjes
De wereld verbeteren kan heel lekker zijn. Dat bewijst het allereerste plant-based frikandelbroodje, dat De Graaf Bakeries exclusief voor Albert Heijn ontwikkelde.

Dit broodje is onderdeel van de nieuwe generatie verse snacks op de bakkerijafdeling van Albert Heijn, passend bij de behoefte aan duurzame en plantaardige snacks. Bovendien heeft dit plant-based frikandelbroodje een Nutri-Score B, dat beter is dan veel alternatieve niet-plantaardige opties!

Lees het persbericht hier

Mini roomboter amandel gevulde koeken zonder toegevoegde suikers*
Voor degenen die wél willen genieten maar met minder suiker is deze oer Hollandse gevulde koek in een kleine variant.

*Dit product bevat van nature aanwezige suikers.

Bekijk de koeken
Croqui’s vega
Deze heerlijke hartige snack is familie van de croissant maar met een heel eigen karakter. Door smakelijke vullingen en een knapperige topping zijn Croqui’s een lust voor het oog en tegelijk de ultieme smaakbelevenis.

Artikelnummers
  • Croqui Hummus (Vega)
  • Croqui Mozzarella Tomaat (Vega)
  • Croqui Spinazie Kaas (Vega)
Bekijk nog meer vega snacks
Violife plant-based broodje Gouda flavour
Het 100% plantaardige broodje is ontwikkeld in samenwerking met Upfield, de makers van Violife. Een knapperige bladerdeeg snack gevuld en getopt met de heerlijke Goudse kaassmaak van Violife. Kortom; de bewuste snacker hoeft niet langer in te leveren op smaak.

Lekker verantwoord
Samen met Violife vervullen we de cravings van vegans en flexitariërs. Met het oog op behoud van milieu, dierenwelzijn of hun gezondheid eten zij minder of geen dierlijke producten. Dit broodje bevat daarom anders dan reguliere kaassnacks bijvoorbeeld geen ei als glansmiddel, geen roomboter en ook geen melk in de vulling.

Bekijk meer plant-based en vega snacks
Plant-based saucijzenbroodjes
Dit plant-based saucijzenbroodje is nét zo hoog op smaak en smeuïg als de klassieke versie!

De vulling heeft meer dan 15 verschillende kruiden en specerijen waaronder nootmuskaat, foelie, knoflook, paprika en witte peper. In het knapperige korstdeeg met margarine zit vegan gehakt van tarwe-eiwit. Dat maakt het broodje dus geschikt voor een plantaardig dieet.

Onze vega saucijs werd eerder al als beste getest door CSO. “Ik kan niet geloven dat het geen vlees is!”

Bekijk meer plant-based en vega snacks
Plant-based appel-noten taartjes
In deze appeltaart van met luxe looks proef je sappige appelstukjes met een vleugje kaneel en rozijnen. Omhuld met smeuïg appeltaartdeeg. De rijke noten-, zaden- en vruchtenmix geeft deze taart een extra bite en smaakdimensie. Door het gebruik van alleen plantaardige ingrediënten kan je deze taart als plant-based product verkopen.

Een echte eyecatcher in het assortiment!

Bekijk meer appeltaarten
Plant-based appeltaartjes
Dit frisse appeltaartje van 450 gram is bereid met heerlijke Hollandse appels, rozijnen en kaneel in een wener deeg. Een traktatie voor ca. 5 tot 6 personen met uitsluitend plantaardige ingrediënten.

Bekijk meer appeltaartjes
Vorige slide
Volgende slide
Slimmer verpakken
Gerealiseerd in 2022

1.400.000 kg witte omdozen zijn vervangen door ongebleekte FSC gecertificeerde versies (deze bestaan al voor 80% uit gerecycled materiaal).

90 ton blauwe plastic zakken zijn vervangen door blanco zakken van 100% monomateriaal. Blauw plastic is moeilijker te scheiden en we streven juist naar 100% monomateriaal dat goed te scheiden is.

10% minder aluminium verpakkingen vergeleken met 2021. In 2030 zijn we hier helemaal vanaf door dit te vervangen door bakvast papier. We ontwikkelen geen nieuwe producten met een aluminium verpakking.

IFS Certificaten